KÖKLERİYLE GEÇMİŞE

Dallarıyla Geleceğe Uzanıyor ...

Bilge Ağaç

Diplomasi tarihine Türk damgası: Lozan Antlaşması

97 yıl önce bugün 24 Temmuz 1923 günü, İsviçre’ye giden Türk heyetinin Lozan Antlaşması’nı imzaladığı an, uluslararası platformda 'tanınma' dediğimiz şeyin gerçekleştiği andır. Yeni kurulan Türkiye Devleti’ni tartışmasız kabul eden bir belgedir.

Daha Fazla

Aşk ve İzmir

İzmir hep dişidir. Şiirlerde, destanlarda bir kadının güzelliğiyle özdeşleştirilirken tarih boyunca kente kralların, generallerin eşlerinin ismi verilmiştir. Kenti farklı bölgelerine verilen isimler de hep dişidir, Neptün kırları, Diana hamamları hep kadını çağrıştırır.

Daha Fazla

9 Eylül’den İzmir Fuarı’na bir özgüven hikâyesi

İktisat Kongresi’nin toplanmasından, İzmir Fuarı'nın kuruluşuna kadar ekonomik atılımların başlangıç yerinin İzmir olması tesadüf değil. Batılı ülkelere karşı verilen siyasal, askeri ve ekonomik mücadelenin başlangıç ve bitiş noktasının hatırlatıcısıdır fuar. O nedenle de kapılarına Lozan, Montrö, 9 Eylül, Cumhuriyet, 26 Ağustos isimleri verilmiştir.

Daha Fazla

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği: 61 yıllık umut

Türkiye’nin batılılaşma çabalarının yaklaşık iki yüz yıllık bir geçmişi olup, bu sürecin en son halkasını Avrupa Birliği ile bütünleşme hedefi oluşturmaktadır. Türk Hükümeti’nin, 1959’da, o dönemdeki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) üye olmak için yaptığı başvuru ile bu hedef için bir adım atılmıştı. Ancak, Türkiye’nin AB ile yarım yüzyıllık bütünleşme sürecinde bugün gelinen nokta bir kısır döngüdür.

Daha Fazla

Atatürk’ü neden anlayamadık?

Atatürk’ün tutku derecesinde okuması, batının aydınlanmacı öncülerini öğrenmesi, toplumlarını nasıl şekillendiklerini kavraması, çağının çok dışında olan Osmanlı Devleti’nin içinden yeni bir devlet çıkarmayı başarmasının temel nedenlerindendi. Ancak biz toplum olarak ne kadar anladık onu? Ne kadar okuduk?

Daha Fazla

Gül koklayan Fatih Sultan Mehmet’ten sarayda Beethoven’a

“Osmanlı'da resim yoktur, Türkler'de resim sanatı gelişmemiştir” şeklindeki yanlış kanının aksine; kimi zaman devletin gücünü yansıtacak eserler verilerek hanedanın iktidarı pekiştirilmiş, kimi zaman batılılaşmanın göstergesi olarak görülerek desteklenmişti. Tarihçi Yazar Pınar Sözer, Gül koklayan Fatih Sultan Mehmet'ten sarayda Beethoven'a Osmanlı'da resim sanatını yazdı.

Daha Fazla

Kadim bir ifade gücü; küpe takan Türk erkekleri

Kadınlarda dişiliğin, doğurganlığın ve evlenme isteğinin sembolü olan küpe, erkeklerde ise savaşçı olmanın, kahramanlığın, aristokrasiye mensup olmanın, siyasi hâkimiyetin, esaretin, yeteneğin, bir hâkimiyete veya dini bir zümreye bağlılığın sembolü olarak kullanıldı. Tarihçi Yazar Pınar Sözer küpenin tarihimizdeki anlamını yazdı.

Daha Fazla

İsveç’ten İzmir’e Sarı Zeybeğin hikâyesi

Atatürk’ün ölmeden önce yaptığı son dans 2 Şubat 1938’de Bursa’da oynadığı “Sarı Zeybekti.” O nedenle, Zeybek ezgileri çalındığında hepimizi derinden etkiler. Çünkü duyduğumuz tek şey müzik değildir. O müziğin içinde bir milletinin hayatta kalma mücadelesinin sesini duyarız. Tarihçi Yazar Pınar Sözer Sarı Zeybeğin hikayesini yazdı.

Daha Fazla

İzmir’in siyah incileri Afro-Türkler

“Yağmur yağıyor seller akıyor, Arap kızı camdan bakıyor.” Bu kısacık sevimli şarkıyı çocukken hepimiz söylemişizdir. Onlar, çocuksu aksanlarıyla gülünç olarak temsil edilen karagöz oyunundaki zenci köle değillerdi. Tarihçi Yazar Pınar Sözer, İzmir’in siyah incileri Afro-Türkleri yazdı.

Daha Fazla

İzmirliler ot ve zeytinyağı ile nasıl tanıştı?

Toplum bilimcilere göre, bir toplumun etnik gelenek zenginliği için iki ölçüt önemlidir. Bunlardan biri müzik biri de mutfaktır. Yiyecekler sadece insan vücudunun beslenmesini sağlamaz; aynı zamanda geçmişin bir belleği ve bugüne ait kültürel kimliklerin belirleyicisidirler. Tarihçi Yazar Pınar Sözer İzmirliler'in ot ve zeytinyağı ile nasıl tanıştığını yazdı.

Daha Fazla

Türk Bayrağı’nda gizli kadim bilgiler

Bayrağımız neden kırmızı-beyaz renklerden oluşuyor? Bayrağın üzerindeki ay ve yıldız neyi simgeliyor? Hilalin yanına yıldız ne zaman geldi? Bu yıldızın kaç köşesi vardı ve bu ne anlama geliyordu? Yıldızın şeklini kim, ne zaman değiştirdi?

Daha Fazla

23 Nisan’ın Gururu Memleketin Gürbüz Çocukları

Millî Hâkimiyet Bayramı ne zaman kutlanmaya başladı? Kutlamaları hangi kurum organize ediyordu? Gürbüz Çocuklar kimlerdi? Gürbüz Çocuk Yarışması ve Çok Çocuklu Aile Yarışması ne zaman düzenlendi? 23 Nisan ne zaman 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' oldu.

Daha Fazla

İzmir’in Sağlık Hafızasında 155 Yıldır Ayakta TAHAFFUZHANE

İzmir‘de 1865 yılında yaşanan kolera salgını döneminde göreve gelen Karantina Müdürü Enver Bey, harap durumdaki İzmir Karantinahanesi’nin Liman İdaresiyle birlikte taşınacakları yeni binanın, inşa edileceği en uygun yer olarak Klazomen yani Urla’yı seçmişti.

Daha Fazla

Güzel Manzara’dan Karantina’ya İzmir Günleri

Dünya korona virüsü salgınıyla şaşkına dönmüş durumda. Ülkeler birbiri ardına şehirlerini, hatta tüm ülkeyi karantina altına alıyor. Gennçler için yeni olan karantina durumu İzmir'in tarihinde önemli bir yer tutuyor. İzmir'de hergün binlerce kişinin gelip geçtiği Karantina semtini bilmeyen yoktur sanırm.

Daha Fazla

Nazar Boncuğu’nun Kemeraltı’nda Başlayan Hikâyesi

Hepimiz evlerimizde, üzerimizde arabamızda severek, gücüne inanarak taşırız nazar boncuğunu. Oysa Kemeraltı’nda dolaşırken, bir zamanlar boncuğun ilk kez bu çarşıda yapılıp buradan Dünya’ya yayıldığının farkında değilizdir.

Daha Fazla

Kemeraltı Kahvehanelerinde Edebiyat Demlenir Şiir İçilirdi

Nereden alır Kemeraltı adını? Bugün Kemeraltı Camisi olarak anılan Ahmet Ağa Camisi ile Yemiş Çarşısı’nın girişinde, şimdi artık olmayan, yakın zamana kadar Vakıflar Müdürlüğü olarak kullanılan bir yapının arasındaki taş köprüden alır.

Daha Fazla

Bir Dilim Ekmekte Dünya Tarihi

Ekmeği öpüp başımıza koymak, ekmek üzerine yemin etmek, ekmeğini taştan çıkarmak, ekmek parası kazanmak gibi birçok toplumsal davranış ve inancımız ekmeğin yüzlerce yıllık kutsallığının günümüze yansımasıdır.

Daha Fazla

Cezayir’den İzmir’e Zeybek İzleri

O gösterişli kıyafetleri ve türküleriyle içimizi titreten zeybekler, faaliyetleriyle tüm Batı Anadolu’ya nam salmış gözü kara savaşçılardır. Her ne kadar zeybekler ve onların liderliğini yapan efeler Aydın’la özdeşleşmiş ve “Aydın Efesi” ya da “Aydın Zeybeği” gibi ifadeler dilimize yerleşmişse de aslında zeybekliğin en kuvvetli icra edildiği yerleşimlerin başında İzmir gelmektedir.

Daha Fazla

“Bozkırdan Denize Anadolu’da Kadın Enerjisi”

Toprağın verimliliğiyle kadının doğurganlığı ilişkilendirilip “Toprak Ana” kavramı ortaya çıkmış, bu nedenle tarıma dayalı toplumlarda anaerkil aile yapısı görülmüştü. İp yapmak, yiyecekleri koymak içi kap yapmak, yiyecek ve ilaç olarak kullanılabilecek bitkileri toplamak, ateşi bulmak, hayvanları evcilleştirmek gibi uygarlığın temelini oluşturan birçok eylemin başlangıcını kadınlar oluşturdu.

Daha Fazla

Aşkın Gücü ile Efes ve Smyrna İsmi Nasıl Değişti?

Coğrafyacı gezgin Pausanias’ın aktardıkları arasında öyle bir kişi vardır ki ismini anmaya değer. Büyük İskender’in gölgesinde kalmış, İskender kurdu denilen bazı kentlerin asıl kurucusu General Lysmakhos. B. İskender Mö:334 ‘de Asya Seferi’ne çıkıp İyon kentlerini Pers baskısından kurtardıktan sonra yakılıp yıkılan bölgeleri tekrar imar etmeye başlar.

Daha Fazla

SİHİRLİ TARİH

Siz hangi konuyu eğlenceli ve akılda kalıcı bir şekilde öğrenmek istemiştiniz? Siz hayal edin, biz tasarlayalım!

Daha Fazla

Tarihi Karakterler Atölyesinin Faydaları

Matematikten mühendisliğe yaşamdaki her şeyin tarihin konusu olduğunu fark eder....

Daha Fazla

Antik Dönem Atölyesinin Faydaları

Kültürel ve tarihsel değerlerimizle ilgili farkındalık kazanır. Tarihi ve kültürel mirasa yönelik duyarlılık geliştirir, koruma kültürü edinir...

Daha Fazla

Cumhuriyet Çocukları Atölyesinin Faydaları

Siyasi, sosyal, ekonomik, hukuksal ilişkileri anlamlandırır, araştırmacı yönü gelişir...

Daha Fazla

Kültürel Miras Atölyesinin Faydaları

Geçmiş ile günümüzdeki yaşam kültürlerini karşılaştırarak, sorgulama ve yorum yapma gücünü geliştirir...

Daha Fazla

Doğa Tarihi Atölyesinin Faydaları

Doğanın işleyişini öğrenir, doğayı sevme koruma ve çevrecilik bilinci gelişir...

Daha Fazla

SİHİRLİ TARİH

Sihirli Tarih; Atölye çalışmaları ve etkinlikler düzenleyerek öğrencilerin ülkemizdeki sosyal bilgiler ve tarih müfredatlarının kazanımlarına ulaşması, araştırmaya istek duyması, geçmişte ve günümüzde Anadolu’nun zengin yaşam kültürünü fark etmesi için önce kendini ve çevresini tanımasını sağlar.

RESİM GALERİSİ

İletişim Formu