”Sihir bizi geçmişe götüren bir dilektir aslında. Geri döndüğümüzde tarihten bambaşka bir keyif aldığımız…”
1992 yılında başlayıp 5 yıl süren Türkiye’nin de içinde bulunduğu 27 ülkede, 31000 öğrenciyle yapılan anket sonucunda; öğrencilerin, kendi yaşam ve deneyimlerinden uzak tarihi olaylara ilgi göstermedikleri, kendisi ve çevresi ile ilgili konuları merak ettikleri ortaya çıkmıştır. Babaannesinin çocukken oynadığı bir oyun ya da eski bir eşyanın hikâyesini dinlediğinde heyecanlanacaktır. Çünkü aslında dinlediği kendi hayatıdır. Yaşadığı kentte de tarihi mekânın hikâyesini bilmekten mutlu olursa, onun zarar görmesinden sorumluluk duyacak, kendisini o hikâyenin bir aktörü olarak hissederse daha fazla öğrenme isteğiyle dolacaktır. Tarihten zevk almaya başladığında eskiye dair uyanan merakı, öğrenmesi beklenen genel tarih konularına da ilgisini arttıracaktır.
Bu nedenle sihirli tarih; Öğrencilerin, Ülkemizdeki sosyal bilgiler ve tarih müfredatlarının kazanımlarına ulaşması, araştırmaya istek duyması, geçmişte ve günümüzde Anadolu’nun zengin yaşam kültürünü fark etmesi için önce kendini ve çevresini tanımasını sağlar.
Aktif katılım ile bilginin yeniden anlamlandırılmasını, tarihi bilginin yaşantıda deneyimlenerek keşfedilmesini, İzmir’in doğal ve tarihi mirasını yansıtan mekânların, ülkemiz ve kent tarihi için önemli kişilerin öğrenilmesini, bölgenin geçmişine, kültürüne yönelik merak ve ilgi uyandırarak, taş, toprak, çanak çömlek diye düşünülen değerlere karşı koruma bilinci oluşturmayı amaçlar.