Bilmecelerle Taşların Sırrı: 4-6 yaş
Özel olarak müze ile ilgili hazırlanan bilmeceleri cevaplayarak eserleri tanıyor, yaratıcı drama yöntemiyle bir olimpiyat oyunu hazırlayıp başarılı sporcuları taçlandırıyoruz. (İzmir Tarih Sanat Müzesi – Alsancak)
Ben De Müze Kuruyorum: 4-6 yaş
Oryantiring çalışmasıyla önce bahçemize saklı tarihi eseri buluyoruz. Arkeologlar ne iş yapar diye düşünürken, renkli şekilleri ve dokularıyla çeşitli eserleri sınıflandırmayı öğreniyor. Cam kavanozlarda kendi müzemizi kuruyoruz. (Okullarda)
İzmir’in İlk Çiftçileri: 7-12 yaş
Geçmişten günümüze yerleşmenin nasıl olduğunu ilk insanların nasıl evlerde oturduğunu anlamak için bir Neolitik köyü ziyaret ediyoruz. Kendi vücudumuzu kullanarak oluşturduğumuz zaman makinesine binip çağdan çağa atlayarak milat ve göç konularını öğreniyoruz. Eski insanların izlerini takip ederek ilk çiftçilerin gördüğü hayvanlar ve bitkilerle tanışıyoruz. Onların yaşadığı dünyayı oyunlarla keşfediyoruz.
İki bölümden oluşan çalışmanın ilk kısmında Yeşilova Höyüğündeki çalışmalar kazı evi tarafından yürütülmekte olup ücretsizidir. Çalışmanın devamının yapıldığı Tabiat Tarihi Müzesindeki etkinlikler ücretlendirilmekte olup toplam aktivite süresi 150 dakikadır. (Yeşilova Höyüğü – Pınarbaşı ve Tabiat Tarihi Müzesi – Bornova)
İzmir’im İnci Tanem: 7-12 yaş
Smyrna Antik Kenti’nde kendimize bir alan belirliyoruz. 9000 yıl öncesine giderek Smyrna’nın adını duyuracak bir icat yapıyoruz. Zaman içinde bilimin nasıl geliştiğini, ilk uygarlıkların neleri bulduğunu öğrenmek için gözlerimizi kapatıp dokunma duyumuzu harekete geçiriyoruz. (Smyrna Antik Kenti – Bayraklı)
Kaplumbağa Bakıcısı: 7-12 yaş /13-15 yaş
Sanat eleştirmeni gözlüğümüzü takıp Osman Hamdi Bey’in tablolarını inceliyoruz. Neşeli oyunlarla “Kaplumbağa Terbiyecisinin” sırrını çözünce, artık Osmanlılarda müzecilik nasıl başladı biliyoruz. Resim ve heykel sanatını oyunlarla tanıyor renklerin ve şekillerin dilinden anlamayı öğreniyoruz. (Resim ve Heykel Müzesi – Konak)
Konuşan Mürekkep: 7-12 yaş / 13-15 yaş
Bir kitap yapmak için kaç koyun gerekir? Neden değişik yazılar vardır? Kâğıt nasıl bulunmuştur diye düşünürken kendimizi bir toprak tabletin başında yazarken buluyoruz. Farklı yazıları bulan uygarlıkları tanıyoruz. Mürekkep olup yazı yazabilen aletler icat ediyoruz. Söz uçar yazı kalır diyoruz. (Ege Üniversitesi Kâğıt Müzesi – Bornova)
Masklarla Tiyatro Keyfi: 7-12 yaş / 13-15 yaş
Mask atölyemiz kahkaha oyunuyla başlıyor. Komedya ve Tragedyanın nasıl ortaya çıktığını mimiklerimizi kullanarak buluyoruz. Pipetlerden bir müzik aleti tasarlayarak kendi yaptığımız maskeyle müzikli bir oyun yaratıyoruz. (Efes Müzesi – Selçuk, Tarih Sanat Müzesi – Alsancak)
Müzede Neler Öğreniriz: 7-12 yaş / 13-15 yaş
Müze bahçesinden topladığımız nesneler ve sihirli sandıkta bulduğumuz eserlerle bir koleksiyon oluşturuyoruz. “Ne nerede duruyor” oyunuyla müzelerin nasıl oluştuğunu öğreniyor, koruma ve depolamanın sırrını çözmek için gizli görevler alıyoruz. (İzmir Arkeoloji Müzesi – Konak)
Roma’da Bir Gün: 7-12 yaş / 13-15 yaş
Romalı bir karakter tasarlıyor onunla Roma da bir gün yaşıyoruz. Romalı çocuklar okulda neler öğrenir? İnsanlar nasıl eğlenir? En çok hangi yemek sevilir diye hayal ederken, kendi yaptığımız roma takısına dokununca günümüze geri dönüyoruz. (İzmir Agora Ören Yeri – Çankaya)
Oryantiring İle Efes’i Keşfediyorum: 7-12 yaş / 13-15 yaş / 16-18 yaş
Bazen Yamaç Evlerde yaşayan bir soylu oluyor, bazen Androklos’un askerleriyle oyun oynuyoruz. Elimizdeki şifreli haritayı çözerek kentin önemli yapılarında buluşuyoruz. Efes’i hiç böyle gezmemiştim diyenleri bu maceraya bekliyoruz. (Efes Antik Kenti – Selçuk)
Anadolu Uygarlıkları: 13-15 yaş / 16-18 yaş
Müzede Anadolu uygarlıklarını araştıran dört dedektif grup oluşturuyoruz. Görev tamamlandığında o uygarlığı tanımlayan bir slogan yaratıp zaman kapsülüne koyarak geçmişe gönderiyoruz. (İzmir Tarih Sanat Müzesi – Alsancak)
NOTLAR;
* Atölyelerin uygulama yerlerinde hava durumuna ya da okulların isteğine göre değişiklik yapılabilir.
* Katılmak istediğiniz atölye için tarih ve saat belirleyerek bir hafta önceden randevu alınız.
* Atölye katılım ücretleri için lütfen bilgi alınız. İki farklı atölye alan okullara ve 20 kişinin üzerindeki öğrenci gruplarına %15 indirim uygulanır.
* Atölye süreleri yaş gruplarına ve konuya göre değişiklik gösterir. Bilgi alınız.(60 dakika-120 dakika)
* Talep edilen herhangi bir konuda okullara özel atölye hazırlanır.
Çalışma Alanlarımız:
Efes Müzesi
Efes Antik Kenti
Taş Mektep Eğitim ve Mübadele Müzesi
Çamlık Tren Müzesi
Smyrna Antik Kenti
Agora Ören Yeri
Kadifekale Ören Yeri
İzmir Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
İzmir Atatürk Müzesi
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi
Ege Üniveristesi Tabiat Tarihi Müzesi
İzmir Resim ve Heykel Müzesi
Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği
Nazar Köy Boncuk Atölyeleri
Klozamenai Antik Zeytin İşliği
Yeşilova Höyüğü